string(2) "nl"

Gardner Denver vindt de oudste compressoren in de UK

1936 CompAir BroomwadeDe resultaten zijn geteld en de winnaars zijn bekend! Gardner Denver's zoektocht naar de oudste nog werkende CompAir- en Hydrovane-compressoren was een daverend succes met inzendingen vanuit heel Groot-Brittannië. Vandaag worden de twee winnaars bekendgemaakt.

De machine die het beste bewijs levert van de betrouwbaarheid en duurzaamheid van de compressoren van CompAir is een 1936 CompAir Broomwade, die al 78 jaar dienst heeft gedaan en een even indrukwekkende geschiedenis heeft. Iets jonger, maar nog steeds in topvorm is de ruim vijftig jaar oude Hydrovane-compressor uit 1963.

1963 Hydrovane
Richard Coar van Airvane Compressors is een Gardner Denver distributeur en hij heeft de 51-jarige Hydrovane compressor genomineerd, die nog steeds dagelijks wordt gebruikt door de universiteit van Manchester, waar al sinds de oprichting van deze instelling speerpunttechnologie wordt ontwikkeld.

Dit onderzoekscentrum is een pionier in de ontwikkeling van 's werelds eerste computer en talrijke primeurs voor de lucht- en ruimtevaart. Hier hebben 25 Nobelprijswinnaars hun onderzoek gedaan en de universiteit werd onlangs bekroond met een Nobelprijs voor engineering voor de ontwikkeling van grafine.

Er worden nog circa 70 andere Hydrovane-compressoren door de universiteit gebruikt, die allemaal regelmatig door Airvane Compressors nagezien en onderhouden worden.

1936 CompAir
De CompAir-compressor uit 1936 wordt elke dag gebruikt in een onderzoekcentrum van een universiteit in het noorden van Engeland.

Chris Hall van Air Compressors and Blowers North (ACB) is een distributeur van Gardner Denver en hij heeft deze machine genomineerd. De compressor staat in een oude bunker uit de Tweede Wereldoorlog en wordt regelmatig door ABC onderhouden. De compressor heeft net de jaarlijkse onderhoudsinspectie met vlag en wimpel doorstaan.

Niet alleen is deze compressor een echte persluchtveteraan, hij is ook een doorgewinterde reiziger. Hij heeft namelijk na de Tweede Wereldoorlog dienst gedaan op een werf voor onderzeeboten in Duitsland, voordat de reis naar de overkant van het kanaal werd gemaakt, omdat hij in 1967 aan een professor van de universiteit werd geschonken, toen de onderzoeksfaciliteit voor het eerst werd geopend.

De machine heeft nog steeds zijn originele starters die zijn gevuld met olie en, hoewel dit type starter niet langer in gebruik is, zijn ze op deze compressor bewaard gebleven.

In een reactie op het succes van de campagne zegt Colin Mander, de Regional Director van Gardner Denver: “Onze compressoren altijd duurzaam, maar zelfs wij staan helemaal verbaasd van de leeftijd van enkele van deze compressoren die nog steeds in perfecte staat verkeren.

“Het is een eerbetoon aan het grote, Britse, technische erfgoed dat deze machines na al deze jaren nog steeds prima functioneren. Natuurlijk speelt hier ook mee dat de compressoren regelmatig zijn onderhouden door vakbekwame technici die gebruik maken van authentieke onderdelen en de juiste onderhoudstechnieken toepassen.

“Het gaat om deze combinatie van uitstekend technisch vakmanschap en regelmatig onderhoud door een erkende vertegenwoordiger. Dit is net zo belangrijk voor onze splinternieuwe machines als 70 jaar geleden.

“We hebben veel meer fascinerende inzendingen ontvangen. Ook al zijn er slechts twee winnaars, toch zou het zonde zijn om enkele andere oude compressoren niet te noemen. Een voorbeeld hiervan is een Serie 3 schottencompressor in een Landrover die wordt aangedreven door de motor van de auto uit eind jaren 1970 en vier CompAir Reavell BC6 compressoren, elk ruim vijftig jaar oud, die nog steeds functioneren en het productieproces van een van de oudste bedrijven in Ipswich van perslucht voorzien.

“Gardner Denver wil iedereen hartelijk danken die heeft meegedaan, en hoewel de wedstrijd is nu afgerond, ontvangen wij nog steeds graag verhalen en foto's van andere oude compressoren die wij zullen delen op Twitter en andere online kanalen.”

-ends-

Oldest Compressor winners press release - UK word docLaatste nieuws...

CompAir breidt het olievrije assortiment tweetraps-schroefcompressoren uit

Lees meer...

Standaard is verleden tijd - gebouwd voor extreme applicaties

Lees meer...

CompAir lanceert geheel nieuwe gesmeerde schroefcompressoren van 160 tot 250 kW.

Lees meer...


Newsletter signup image